Cała historia rozpoczyna się w 1971r.
W tym tym to właśnie roku młode małżeństwo Elżbieta i Konstanty Brzezina zakładają nową piekarnię .
Pierwsza siedziba firmy to mała piekarnia na peryferiach miasta przy ulicy Cieszkowskiego.
Konstanty, który był doskonałym fachowcem otrzymał tytuł mistrza piekarza-cukiernika
w 1962r a Elżbieta zdobyła tytuł mistrza w 1982r.
Owe czasy to samodzielna praca w dzień i w nocy (produkcja smacznego pieczywa i ciasta w nocy a w dzień sprzedaż). Z roku na rok rozszerzał się asortyment wyrobów.
W 1981r. Elżbieta i Konstanty kupili zrujnowaną piekarnię w Lublińcu przy ulicy Damrota 3
Po długim okresie remontów i przywrócenia obiektu do stanu używalności produkcja pieczywa ruszyła.
Elżbieta i Konstanty wykształcili wspólnie wielu uczniów, którzy do dzisiaj są wartościowymi pracownikami.
Zakład rozwijał się nie tylko pod względem rozszerzania asortymentu, ale co naturalne zwiększyła się ilość pracowników i uczniów.
W roku 2000r. już samodzielnie Elżbieta kupiła sąsiadującą z zakładem działkę
i rozbudowała zakład , tworząc nowe miejsca pracy dla piekarzy i cukierników.
Piekarnia jest zakładem rodzinnym. Od 1995r wraz z mamą pracuje córka Bernadeta oraz dwóch zięciów. Jeden zajmuje się piekarnią, drugi uruchomił wytwórnię lodów naturalnych, które cieszą się dużym powodzeniem.
Przez 45 lat swojej działalności piekarnia współpracuje z odbiorcami indywidualnymi
i sklepami różnej wielkości. Startuje również w różnych przetargach publicznych.