Historia

Cała historia rozpoczyna się w 1971r.

W tym tym to właśnie roku młode małżeństwo Elżbieta i Konstanty Brzezina zakładają nową piekarnię .

Pierwsza siedziba firmy to mała piekarnia na peryferiach miasta przy ulicy Cieszkowskiego.

 

Konstanty, który był doskonałym fachowcem otrzymał tytuł mistrza piekarza-cukiernika

w 1962r a Elżbieta zdobyła tytuł mistrza w 1982r.

Owe czasy to samodzielna praca w dzień i w nocy (produkcja smacznego pieczywa i ciasta w nocy a w dzień sprzedaż). Z roku na rok rozszerzał się asortyment wyrobów.

W 1981r. Elżbieta i Konstanty kupili zrujnowaną piekarnię w Lublińcu przy ulicy Damrota 3

Po długim okresie remontów i przywrócenia obiektu do stanu używalności produkcja pieczywa ruszyła.

Elżbieta i Konstanty wykształcili wspólnie wielu uczniów, którzy do dzisiaj są wartościowymi pracownikami.

Zakład rozwijał się nie tylko pod względem rozszerzania asortymentu, ale co naturalne zwiększyła się ilość pracowników i uczniów.

W roku 2000r. już samodzielnie Elżbieta kupiła sąsiadującą z zakładem działkę

i rozbudowała zakład , tworząc nowe miejsca pracy dla piekarzy i cukierników.

Piekarnia jest zakładem rodzinnym. Od 1995r wraz z mamą pracuje córka Bernadeta oraz dwóch zięciów. Jeden zajmuje się piekarnią, drugi uruchomił wytwórnię lodów naturalnych, które cieszą się dużym powodzeniem.

Przez 45 lat swojej działalności piekarnia współpracuje z odbiorcami indywidualnymi

i sklepami różnej wielkości. Startuje również w różnych przetargach publicznych.